Van museumdirecteur tot Ed van der Elsken

Rotterdam

Af en toe moet ik gewoon naar Rotterdam, het is voor mij als straatfotograaf een plek waarvan ik altijd met bijzondere resultaten naar huis terugkeer. Ik wilde tussen het fotograferen door ook nog wat winkelen. Maar slaagde er niet in kleding te scoren voor de herfst met buiten nog tropische temperaturen. Op de één of andere manier werkt die tegenstrijdigheid niet goed in mijn hoofd en besloot de kleding de kleding te laten en te genieten van de momenten op straat. Tussen het winkelend publiek waren twee straatartiesten prachtige muziek aan het maken. Mijn oog viel op de toeschouwers en maakte daar wat foto’s van. Tussen al die mensen een markant figuur met een hoed waar lange haren onderuit piekten. En op dat soort momenten merk je dat fotografie een opstapje kan zijn tot nader contact. Ik vroeg de man of ik hem mocht fotograferen, dat mocht maar eerst moest hij wat vertellen over zijn nieuwe functie als museumdirecteur. ‘Die maakt een grapje’, dacht ik. Maar nee ! Ik had tegenover mij de museumdirecteur van het Kunstmuseum aan de Maas. Beter bekend als de beeldhouwer Marc John David Legersté. Hij wou van top tot teen op de foto staan wat mij niet lukte omdat ik een telelens op mijn camera had zitten. Maar na wat foto’s wees hij mij op een evenement op het Schouwburgplein. Daar werd het nieuwe culturele seizoen geopend met het evenement ‘Rotterdam Uitdagen’. Daar raakte ik weer in gesprek met de standhoudster van het fotomuseum die mij een prachtig blad overhandigde over Ed van der Elsken. Als een kind zo blij ! Ik ben altijd groot fan geweest van deze fotograaf uit mijn geboortestreek. Samen met Ed onder mijn arm heb ik nog wat Rotterdammers  op een Elskiaanse manier gefotografeerd. Bedankt Rotterdam !

Kunstmuseum aan de Maas: Feijenoordkade 163 Rotterdam
Fotomuseum