Top 6 selectie

Salon Top 6

Zoals het NOS Journaal zijn beste nieuwsfeiten jaarlijks verzamelt, of de Wereld Draait Door de leukste momenten selecteert, kijkt ook de Salon terug op door hen gemaakte foto’s van de afgelopen maanden.

In totaal deden 30 foto’s mee in de selectie, elke fotograaf leverde 10 beelden aan. Met een zogenaamde beeldtafel selecteerden wij, na uitgebreide dialoog een zestal foto’s die volgens de Salon zich significant onderscheidden.

In de video zie je alle door de Salonfotografen geselecteerde beelden. Kijk zelf eens mee welke beelden jouw voorkeur hebben en laat het ons weten. Hieronder ziet u de 6 door de Salon geselecteerde foto’s met titel en toelichting.

Salon Top 6
Pssst…

Op het oog een doordeweeks kiekje. Echter de foto wordt ingeleid door de poes die verrast kijkt naar de fotograaf terwijl haar bazin de fotograaf nog niet ziet en afgeleid is door haar telefoon. In het oog springende details zoals het tafelkleed dat opvallend lijkt op de jurk van mevrouw, diagonale lijnenspel van vloer en tegels welke een verdiepende en verbredende werking hebben. Bijna een ‘van Haasteren’ volgens de Salon.

Kleurenstroom

Opvallend zachte uitstraling door subtiele beweging en kleurenpalet. Doet denken aan de waterige kleurenmenging van een aquarel. Laag standpunt zet het onderwerp los en geeft het beeld iets verheffends, bijna hemels.

Salon Top 6
Waailander

Een onverwachte ontmoeting tussen fotograaf en Schotse Hooglander in een winderig landschap. Het valt de Salon op dat er oogcontact is tussen dier en mens, een nieuwsgierige blik door de wapperende haren richting de fotograaf. Een fotografische imitatie van de oude landschapsschilders uit de achttiende eeuw.

Salon Top 6
Lovestory

Een eerste blik op deze afbeelding brengt de kijker in verwarring. Wat zie je? Bij nadere bestudering van de foto ontdek je een bijzonder samenzijn op verrassende locatie. Intimiteit die laag bij de grond wordt uitgebeeld, maar buiten ons zicht een ware liefde blijkt? De pittige zwart/wit keuze maakt de Salon blij.

Salon Top 6
Ondertussen bij de buren

Na zonsondergang kruipen er duistere figuren uit diverse hoeken en gaten. Een wirwar van trappen en openingen doet de Salon deze foto aan een Escher gravure denken. De donkere personen geven een extra vervreemdde werking aan het beeld. De bewerking en de warme tonen van het kunstlicht geven een toegevoegde waarde.

Salon Top 6
Traplast

Uitgebalanceerd beeld. Simplistisch door egaliteit aan kleur. Beperktheid van elementen versterken de compositie. De emmertjes rechts onder zetten een goede punt aan de kijkrichting. Subtiele beweging van de voeten contrasteert prachtig met het solide beton.