‘s Werelds mooiste treinreis van Kandy naar Ella

Ja, best een beetje spannend. Want dit beloofde een spectaculaire treintocht te worden. Immers wordt de 7 uur durende tocht van Kandy naar Ella de mooiste beleving genoemd die je op Sri Lanka kunt meemaken. Maar ik had pas een dag ervoor een gereserveerde zitplaats kunnen bemachtigen, in de derde klasse….En de man die mij het kaartje verkochte zei nadrukkelijk dat ik niet mocht vertellen van wie; dus hoe zeker was ik nu van die plaats? Ik zag me al 7 uur in een volgepakte trein tussen kippen en geiten, zonder toilet in de buurt, hangend en steunend tegen een krijsende baby ingebakerd op de rug van moeder. Maar mijn 23 kilo wegende koffer paste prima boven me in het bagagerek én mijn ticket kwam prima overeen met mijn stoelnummer 52, ook nog eens aan het raam, dicht bij het toilet. Het prachtige landschap trok als een film voorbij, waarbij scenes van theeplantages, rijstvelden en lieflijke stationnetjes elkaar afwisselden. De vooraf gekochte broodjes door mijn vriend Kumara (ik besluit mijn gids na enkele dagen toch met vriend aan te spreken) zorgden voor een aangename pittige, dan weer zoete, reis langs mijn smaakpapillen. En zo verstreken 7 heerlijke uren in een ademtocht. Grappige momenten als er commotie ontstond omdat we zeker het fotomoment na de tunnel niet mochten missen. Met de camera in de aanslag zagen we na de tunnel enkel mist, als gevolg van de wolk die onze trein omhulde. Want met de kilometers rails doorkruisten we ook diverse temperatuurzones. Na zeven uur stapte ik tevreden uit, na een treinreis die terecht als één van ‘s werelds mooiste wordt beschouwd.