Leave no trace

Je vader komt terug uit een oorlog waar hij naartoe werd gestuurd door de regering. Hij begint zich thuis vreemd te gedragen en blijkt last te hebben van PTSS. Gedurende die periode is je moeder ziek geworden en overlijdt enige tijd later. Vader geeft alles en iedereen de schuld van de situatie waarin jullie zijn beland en wil ‘het systeem’ ontvluchten.

Tom woont ondertussen al een aantal jaren met haar vader Wil verborgen voor de autoriteiten in een uitgestrekt natuurgebied. Ze weten te overleven van de bronnen die de natuur biedt, maar moeten af en toe toch een wandeling naar de stad wagen voor medicijnen en andere zaken. De film begint pas echt wanneer Tom door een bosbezoeker wordt gezien met als gevolg dat hun schuilplaats wordt ontdekt.

Er wordt hulp geboden door de sociale dienst, maar je merkt dat Wil ook uit die voor hun gecreëerde situatie wil vluchten. Daarentegen ontdekt Tom dat sociale contacten leuk zijn en raakt zo gedurende de film steeds meer los van het vluchtgedrag van haar vader.

Leave no trace laat vooral het samenzijn van vader en dochter zien. Wat in eerste instantie een vredige en voor beiden acceptabele situatie bleek, komt er langzaam door de film heen een omslag in de meegaandheid van Tom. Het gaat vooral over loslaten.  De rol van de dochter wordt prachtig vertolkt door Thomasin McKenzie. De regisseur Debra Granik heeft bewust gekozen voor de jonge Nieuw Zeelandse actrice. Volgens haar zijn de Amerikaanse actrices teveel en bewust bezig met het uitstippelen van hun film carrière.  De vader wordt gespeeld door Ben Foster die bekend werd door zijn rol in de TV film Bang Bang You’re Dead en daarvoor een Emmy won.

De film wordt ondersteund door prachtige muziek van Dickon Hinchliff en is nu al op Spotify te beluisteren.

Regie: Debra Granik
Scenario: Peter Rock
Rollen: Ben Foster, Thomasin McKenzie, Dale Dickie
Muziek: Dickon Hinchliff
Gezien: 5 november 2018
Premiere in Nederland: 8 november 2018

Leave no trace
Leave no trace
Leave no trace