Hard Paint

Troosteloos. Metropool Porto Alegre is de Braziliaanse betonnen achtergrond waartegen hoofdrolspeler Pedro (Shico Menegat) tenger afsteekt. Vijf getimede minuten op straat houdt hij maar moeilijk vol, ondanks dat hij het zijn zus had beloofd voor haar vertrek naar het buitenland. Vijf minuten staat hij daar schuchter temidden van onbetrouwbaar blikkende voorbijgangers. Overdag of als schaduwen in de nacht, zwijgende silhouetten in verlichte raamkozijnen.

Pedro komt enigszins tot leven voor zijn cam, waarmee hij geld verdient als webcamboy Neonboy. Tegen betaling beschildert Pedro zichzelf naakt voor de cam: terwijl zijn naaktheid zich voor ieders ogen ontvouwt, ontvouwt daarmee ook zijn volstrekte eenzaamheid.

Als Pedro zijn extravagante webcam concurrent Leo (Bruno Fernandes), uitnodigt om uiteindelijk samen betaalde shows te geven lijkt Pedro uit zijn isolement te komen. Maar het geluk is maar van korte duur als Leo als gevolg van een beurs naar Berlijn vertrekt.

Marcio Reolon en Filipe Matzembacher, die de film samen schreven, produceerden en regisseerden, overtuigen Pedro’s woordenloze isolement dat wordt afgewisseld met directe seksscènes; een rauwe blik in de wereld van de gay webcamsex die echter op geen moment ongemakkelijk wordt. Glauco Firpo’s camerawerk rijgt de cambeelden naadloos aan de filmische draad van troosteloosheid, eenzaamheid en onrechtvaardigheid.

Ondanks de tranen die Pedro in shocktoestand na een nachtelijke douche,  bij zijn afstandelijke oma in bed doet belanden, lijkt de onthechting na de kortdurende vriendschap met Leo, Pedro ook perspectief te bieden. Als eelt op de ziel die ook kan verwarmen.

Brazilie 2018 – 118 min. – Portugees gesproken
Genre: Drama
Regie: Filipe Matzembacher, Marcio Reolon
Script: Filipe Matzembacher, Marcio Reolon
Met: Shico Menegat, Bruno Fernandes, Guega Peixoto

Gezien door de Salon op 27 februari 2019