Groep Filarski in het Oude Kerkje

Filarski groep

Meerdere keren ben ik langs het kerkje in Middelbeers gereden om even verderop, op de Landschotse heide wat rond te dwalen. Onlangs kwam ik erachter dat in die kerk het verbale is verruild voor het visuele, doordat Vera Vandervesse een Facebook bericht plaatste. Samen met deelnemers van de Filarski workshops toonde zij afgelopen weekend haar creatieve werk.

Marian Filarski richtte ongeveer 20 jaar geleden Academie Filarski op. In negen maanden gaan de deelnemers op zoek naar hun eigenheid in de kunst. En dat gebeurt middels een Wabi Sabi aanpak. Een wat? Ik zal het even Googlen voor u: De schoonheid van de imperfectie.

Wabi Sabi gaat ook over het niet resultaat gericht werken. Je bent altijd bezig met het pad te lopen van jouw eigen ontwikkeling, en dat eindigt nooit.

Ik ben na een donatie van twee euro de werken gaan aanschouwen in het kerkje. Wat mij opviel is dat de deelnemers verschillende technieken en een combinatie van materialen gebruiken om tot hun kunstwerk te komen. Ik liep langs beeldjes, donkere woeste schilderijen, iconen, overschilderde foto’s/boekpagina’s en dromerige natuurbeelden.

Na deze voeding voor het oog en geest ontstaat er weer inspiratie. Ook voor mij als fotograaf. Na het kerkje ben ik even gaan wandelen en fotograferen op de heide en heb op mijn manier met de Filarski groep in het achterhoofd een foto bewerkt.

Werk van Jeanne Kox
Werk van Ellen Copray
Filarski groep
Vera Vandervesse naast haar werk.
Mijn Photoshop bewerking geïnspireerd op de Filarski groep