First Man

Hoe voelt dat, eerste man zijn? Dubbel lijkt me. Dubbel omdat je door anderen naar voren wordt geschoven als eerste. Omdat anderen laf zijn en jou de kastanjes uit het vuur laten halen. Maar ook omdat die eerste man zelf lafheid vertoont. Omdat hij geen NEE kan zeggen…
Want hoe logisch zou dat zijn? Op de NASA-missie die vooraf gaat aan deze First Man missie gaat alles, maar dan ook alles mis. En dat betekent de dood voor enkelen van zijn naaste vrienden en collega’s. En dood is nu net niet waar Ryan Gosling, in de rol van Neil Armstrong op zit te wachten. Want enkele jaren voor deze geslaagde missie (hoe relaxed kan het zijn voor de bioscoopbezoeker die weet dat dit verhaal wél positief afloopt!) verliezen Neil en zijn vrouw, hun jonge dochter aan de gevolgen van kanker. Hun verlies, of beter Neils’ verlies, krijgt een plek in deze Apollo vlucht naar de maan. De grote stap voor de mensheid wordt gezet met een herinnering in de hand aan Neils’ overleden dochter.
Deze sentimentele kwinkslag, soms grotesk aangezet door dialogen of juist stille scenes tussen Claire Foy en Ryan Gosling,maken dit ruimtevaartdrama (duur ruim twee uur en een kwartier) acceptabel om naar te kijken. Want First man opent sensationeel, met een rammelende cockpit vol problemen, als opmaat van een film die duidelijk maakt dat alle testvluchten die daarna zullen volgen – zoals iedereen weet wordt Armstrong de eerste man op de maan – minstens even hachelijk en riskant zijn geweest. Regisseur Chazelle (Whiplash, La La Land) stond dan ook geen heldenverhaal voor ogen, maar een rauw en realistisch beeld van reizen in de ruimte.

Gezien 7 oktober 2018.
Nederlandse premiere vanaf 25 oktober 2018.
Verenigde Staten 2018. Drama van Damien Chazelle. Met o.a. Ryan Gosling, Claire Foy, Pablo Schreiber, Christopher Abbott en Kyle Chandler.