De schuilkelder die verscholen ligt

Gorp en Roovert

Ik ging de laatste dag van het jaar op speurtocht in het bos. Om datgene te vinden wat ik zocht moest ik naar het gehucht Breehees. Reed daar langs een handjevol boerderijen en een camping om vervolgens de auto te parkeren aan de bosrand. Het bos is onderdeel van het landgoed Gorp en Roovert en aangelegd door de familie Puijenbroek voor de jacht. De bomen staan op diverse plekken ook netjes in lange rijen achter elkaar wat het jagen natuurlijk vereenvoudigd. Aan het begin van de Tweede wereldoorlog bedacht de familie dat het misschien wel nuttig zou zijn om her en der wat schuilkelders te bouwen. Naar één daarvan ging ik op zoek omdat ik daar ongeveer de locatie van wist. In de buurt van Breehees tussen twee vennen en vlakbij een aardappelveld. Het stuk landbouwgrond vond ik snel, in tegenstelling tot de schuilkelder. Het pad dat ik volgde verwijderde zich weer van het aardappelveld, maar ik zag wel het kleine vennetje met de naam Biesbosch. Verderop een stuk naar beneden geduwd prikkeldraad en een vooroorlogs bordje ‘verboden toegang’. Persoonlijk denk ik dan bij die oude bordjes ‘daar is de geldigheidsduur van verlopen’, dus niets van aantrekken. Daarachter geen schuilkelder maar wel een heel mooi uitzicht op het Haneven. Ik stond even voor een raadsel want ik moest me in de buurt van de kelder bevinden. Rondkijkend en piekerend ontdekte ik een lichte slijtage van het gras langs de sloot die het aardappelveld scheidde van het bos. Met het risico op een nat pak liep ik mij vasthoudend aan takken langs de slootrand. En ja hoor! Ik zag de schuilkelder verscholen tussen de bomen. Missie geslaagd!

Aanvang van de speurtocht, modderig pad vanaf Breehees.
Aangeplant bos voor de jacht.
Het ven Biesbosch.
Verboden toegang?
Het Haneven.
De schuilkelder die waarschijnlijk ook als aardappelkelder is gebruikt.
Het interieur. De spuitbus brigade is ook hier actief geweest.