De Salon bij de Zilveren Camera uitreiking

zilveren camera 2018

Een maand geleden had ik het nog niet eens kunnen dromen, maar gisteren zat ik samen met René onverwacht tussen collega fotografen in theater Gooiland. Door slechts op een duimpje te klikken onder een Facebook bericht van ons favoriete fotolab Profotonet werden we opeens gast bij de uitreiking van de Zilveren Camera. De Zilveren Camera is de meest prestigieuze prijs voor journalistiek en documentaire fotografie. En dit jaar was het een extra groot feest omdat ze een jubileum van 70 jaar te vieren hadden. En bij een groot feest hoort natuurlijk een bijzondere gast: de Koning!

Bij binnenkomst was er uiteraard extra controle op identiteit. De zakdoekjes werden uit mijn bescheiden tasje getrokken en de beveiliger bekeek of mijn lipstick wel de juiste kleur had. Vanuit de foyer begonnen de mensen al de theaterzaal binnen te stromen, maar ik en René plukten eerst een heerlijk broodje uit een mand, om die verder te verorberen op onze fluweel rode stoelen in de zaal.

Kort na binnenkomst werden de zaallichten al gedoofd en betrad Sacha de Boer het podium om ons door het programma te begeleiden. Op een filmdoek zagen we hoe de prijswinnaars thuis werden verrast met de mededeling dat ze een winnaar zijn. Onze Fotograaf des Vaderlands gaf tussen de uitreikingen en films door een fotocomedyshow weg die onze lachspieren even deden oprekken.

Fotograaf des Vaderlands

Fotograaf des Vaderlands Jan Dirk van der Burg. Links René Brans. Rechts Geri van den Boom.

Na de pauze betrad de Koning ook de zaal. Hij liep met grote snelheid door het middenpad met zijn (zoals we vaker bij hem zien) linkerhand in de zak van zijn colbert naar zijn gereserveerde plaats. Op het podium verscheen de Iraanse Magnum fotografe Newsha Tavako en gaf haar visie over journalistieke fotografie en dat deze steeds meer neigt naar ‘storytelling’.

Het grote moment was voor Cynthia Boll. Door de jury verkozen tot winnaar van de Zilveren Camera 2018 met haar serie Sinking Cities Jakarta. Door de bodemdaling komt de stad daar steeds meer in een kommetje te liggen waardoor het instromende water niet weg kan. Zij laat in haar foto’s zien tot welke problemen dat leidt in het dagelijkse leven van de bevolking.

Winnaar Zilveren Camera Cynthia Boll | Sinking Cities

Als afsluiter mochten de prijswinnaars samen met de koning op de foto en jawel wij staan er ook op! Zie foto bovenaan dit artikel. Daarna heerlijk geborreld en gehapt en de koning uitgezwaaid bij de deur. Na al het laven wandelde we richting het museum Hilversum en kwamen ook de koning nog even tegen die daar vandaan net vertrok. Omdat hij ons natuurlijk herkende zwaaide hij nog even naar ons vanuit zijn auto.

In het museum konden we alle foto’s die prachtig waren afgedrukt door Profotonet bewonderen en had daar nog even een fotomomentje met prijswinnaar Marvel Harris. We hebben een prachtige en bijzondere dag gehad, die we niet snel zullen vergeten. Bedankt Profotonet!

Marvel Harris

Samen met prijswinnaar Marvel Harris.