Can you ever forgive me?

“Based on a true story” vertellen de letters op het witte doek. Daarna een biografisch verslag van “Mijn beste werk ooit’ volgens schrijver Lee Israel (1939-2014) gespeeld door Melissa McCarthy. Na haar schrijversblock stort Lee zich op zelf geschreven correspondentie van beroemde auteurs als Noël Coward, Dorothy Parker en Ernest Hemingway. Dat doet ze kundig zodat zelfs doorgewinterde literair verzamelaars niet doorhadden dat het om vervalsingen ging. Op deze wijze kan zij de huur van het naar haar zieke kat riekende appartement financieren, evenals de ontstellende hoeveelheid drank die zij avond aan avond met haar gayvriend nuttigt. Hoewel, is deze andere outcast Jack Hock (Richard E. Grant, net als McCarthy genomineerd voor een Oscar) haar vriend of vijand.

Can you ever forgive me is een film die vermakelijk voortkabbelt zonder echt te wringen. De film doet je denken aan een gemoedelijke zaterdagmiddag film die de tijd langzaam, maar prettig doet verstrijken. Een gemoedelijke film over een allesbehalve gemoedelijke vrouw die het werkelijk met iedereen in de film aan de stok krijgt. En dat gegeven wordt in de film niet vermakelijk uitgenut; maar weergegeven zoals het is. Dat op zich moet een uitdaging geweest zijn voor McCarthy, die doorgaans comedy op haar naam heeft staan. Toch blijft schitteren uit en grijst haar acteerwerk.

De film ontroerd op momenten, genadeloos afgewisseld met zwarte humor. De Salon is niet onder de indruk van de cinematografie, genoot echter wel van het geschetste tijdsbeeld van New York eind twintigste eeuw.

Film: Can You Ever Forgive Me? 

Regie: Marielle Heller. 

Cast: Melissa McCarthy, Richard E. Grant, Jane Curtin. 

Gezien: 18 februari 2019, in première van 24 februari 2019

can you ever forgive me