Als de rook om je hoofd is verdwenen…

Ik ben geboren in de stad Monnickendam. Jawel dit pittoreske plaatsje aan de Gouwzee is een stad en wie het tegendeel beweert zal de trotse Monnickendammer in het harnas jagen. Als kind werd ik er weleens op uitgestuurd om voor één gulden een makreel te halen, vers uit de rokerij. Als ik dan door de Brugstraat de haven naderde kwam de rooklucht je al tegemoet. Ik herinner mij de rokerijen als donkere holen waarin de vis met stangen door de ogen heen geregen aan rekken hingen. In de hoogtij dagen waren er maar liefst 30 rokerijen in het stadje, maar door strenge millieu eisen verdwenen ze één voor één. Zover ik weet is alleen nog rokerij de Boer over aan de haven, die naar mijn mening de lekkerste gerookte paling van de wereld verkoopt. Om de Monnickendammer rook geschiedenis niet verloren te laten gaan worden er sinds enkele jaren in de zomer Monnickendammer Visdagen georganiseerd. Een evenement waar een kennis van mij een vaste plek heeft verworven en met zijn rookkast demonstreert hoe de vis gerookt moet worden. Er staan voor deze zomer nog een aantal van die dagen op de agenda. Anders moet u wachten tot het volgende jaar…

Website Monnickendammer Visdagen